compositiewedstrijd

For English, click here.

Het jaar 2024 is voor de Sint-Janskathedraal te ‘s-Hertogenbosch een jubileumjaar omdat het dan 750 jaar geleden is dat er voor het eerst koormuziek klonk. Om de traditie van koormuziek speciaal geschreven voor de Sint-Jan voort te zetten, organiseren we een compositiewedstrijd.

Voor wie?

Jonge componisten t/m 30 jaar.

Prijzen

– Hoofdprijs ‘Onze Lieve Vrouwe Broederschap’ ter waarde van 750 euro + première van de compositie door de Schola Cantorum tijdens de Nacht van de Koorzang (29 juni 2024) en tijdens het slotconcert van het jubileumjaar op 24 november 2024.
– Aanmoedigingsprijs, beschikbaar gesteld door de Stichting Maurice Pirenne, ter waarde van 250 euro
– Aanmoedigingsprijs, beschikbaar gesteld door de Schola Cantorum ter aanmoediging van jong talent ter waarde van een cadeaubon van 100 euro voor een muzikale cursus of bladmuziek.

Wat is de Schola Cantorum?

De Schola Cantorum is het kathedrale koor van de Sint-Jan in ’s-Hertogenbosch. Het koor bestaat uit ongeveer 100 leden: volwassenen, jongvolwassenen en kinderen. Het koor heeft een eigen opleidingsinstituut voor de jeugd en verzorgt de liturgische zang op zondagen en kerkelijke feestdagen. Hieronder staat een kort fragment van het kerstconcert van 2022. Voor meer informatie over de het koor, klik hier: www.schola.nl

De compositie

De compositie moet in ieder geval voldoen aan de volgende eisen:

– Tekst: Salve Regina (Latijnse tekst)
– 4-stemmig koor (a capella SATB, zonder opsplitsingen)
– Duur: 3 à 4 minuten

Tekst:
Salve, Regína, mater misericórdiae; vita, dulcédo et spes nostra, salve. Ad te clamámus, éxsules fílii Evae. Ad te suspirámus, geméntes et flentes in hac lacrimárum valle. Eia ergo, advocáta nostra, illos tuos misericórdes óculos ad nos convérte. Et Iesum, benedíctum fructum ventris tui, nobis post hoc exsílium osténde. O clemens, o pia, o dulcis Virgo María.

Vertaling:
Wees gegroet, Koningin, Moeder van barmhartigheid; ons leven, onze vreugde en onze hoop, wees gegroet. Tot u roepen wij, ballingen, kinderen van Eva; tot u smeken wij, zuchtend en wenend in dit dal van tranen. Daarom dan, onze voorspreekster, sla op ons uw barmhartige ogen; en toon ons, na deze ballingschap, Jezus, de gezegende vrucht van uw schoot. O goedertieren, o liefdevolle, o zoete Maagd Maria.

De jury:

– Will Todd
– Jeroen Felix (rector cantus van de Schola Cantorum)
– Véronique van den Engh (organiste van de Sint-Janskathedraal en docent van het opleidingsteam van de Schola Cantorum)

Data:

– Inschrijven: open tot 1 mei 2023.
– Inleveren compositie: van 1 mei tot 30 september 2023.
– Beoordeling door de vakjury: uiterlijk 31 december 2023.
– Bekendmaking van de prijswinnaars: 15 januari 2024
– Instuderen winnende compositie door de Schola Cantorum: 2024
– Persoonlijke feedback aan alle deelnemers: n.t.b.

Overige informatie

– Tijdens de Nacht van de Koorzang (29 juni 2024, Sint-Jan in ‘s-Hertogenbosch) zal de prijsuitreiking plaatsvinden.
– De winnaar wordt uitgenodigd om een repetitie bij te wonen voor de première.
– De reiskosten voor het bijwonen van de repetitie en de Nacht van de Koorzang, worden voor de winnaar vergoed.
– Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij contact@750jaarkoorzang.nl, we proberen uw mail zo snel mogelijk te beantwoorden!

Voorwaarden:

– De winnende compositie zal voor 3 jaar lang kosteloos enkel door de Schola Cantorum opgevoerd mogen worden.
– Van de winnende compositie mogen voor 3 jaar onbeperkt kopieën en (geluids)opnames gemaakt worden door de Schola Cantorum, even als het gebruik in online publiciteit of televisie-uitzendingen.
– Na de 3 jaar kan de winnaar eigen compositie uitgeven en kan het opgevoerd worden door andere koren. De Schola Cantorum mag de compositie hierna echter nog kosteloos uitvoeren en voor intern gebruik dupliceren. 

Lees onderstaande contract goed door voor alle voorwaarden. Bij het verzenden van het inschrijfformulier gaat u akkoord met de voorwaarden van het auteursrechtencontract.

Contract auteursrechten

Het inschrijven voor de compositiewedstrijd is gesloten!