Concert Wishful Singing: Ubi Caritas

Concert Wishful Singing: Ubi caritas

15 september 2024 | 15:30 uur | Sint-Janskathedraal, ‘s-Hertogenbosch | Toegang gratis, collecte na afloop. Vrije zitplaatsen.

Wishful Singing bestaat 20 jaar! Na meer dan 600 concerten in 15 verschillende landen viert het ensemble haar twintigste verjaardag op eigen bodem met trouwe fans van het eerste uur en iedereen die het ensemble wil leren kennen.

Het hart van het programma omvat teksten en composities van Hildegard von Bingen, een veelzijdig genie uit de 12e eeuw. Het waren haar betoverende gezangen die Wishful Singing tien jaar geleden deden besluiten om dieper in het gregoriaanse repertoire te duiken. Sindsdien creëert het ensemble met haar concerten en online cursussen een nieuwe “buzz” rondom dit culturele erfgoed, onder andere in samenwerking met Herman Finkers. Ola Gjeilo grijpt in zijn composities terug op deze eeuwenoude muziek, die nog altijd weet te raken.

Een ander hoogtepunt van het programma vormt de nieuwe compositie van Diederik van der Laag, speciaal geschreven voor de vijf zangeressen van Wishful Singing. Het werk is een echo van de middeleeuwse hymne Ubi caritas et amor en heeft als thema zorgzaamheid en liefde.

Prachtige Scandinavische volksmuziek en een selectie van close-harmony-arrangementen vormen de afsluiting van het concert, waarbij Wishful Singing natuurlijk ook een paar echte publieksfavorieten ten gehore zal brengen.

 

Over Wishful Singing

Wishful Singing is een groep van vijf professionele, bevlogen zangeressen met een unieke klank, uitstraling en daadkracht. Met concerten, artistieke samenwerkingen in het maatschappelijke domein, bijzondere contextprogrammering, vernieuwende interdisciplinaire voorstellingen en op maat gemaakt educatiemateriaal, zet zij zich in voor een wereld waarin het leven en welbevinden van ieder mens verrijkt en gestimuleerd wordt door muziek en zang.

Zij geeft concerten in binnen- en buitenland en zingt alles waar haar hart sneller van gaat kloppen: van schurende dissonanten en tijdloze volksmelodieën tot funky harmonieën, transcendentale eenstemmigheid en ritmische krankzinnigheid. Van oude muziek, volksmuziek, close harmony en gregoriaans, tot speciaal voor een bezetting van vijf vrouwen gecomponeerde werken.

Al sinds de oprichting in 2004 onderscheidt Wishful Singing zich door samenwerkingen met door het publiek gewaardeerde kunstenaars, filosofen en topmusici, zoals Herman Finkers, Fokke Obbema, Stine Jensen, het Nederlands Blazers Ensemble en Lavinia Meijer.

Wishful Singing heeft verschillende langlopende educatieve en sociale projecten geïnitieerd. Een van deze projecten is Zing je sterk, een online zangtherapie die in 2021 begon voor long covid-patiënten en ondertussen is uitgebreid voor mensen met o.a. COPD, astma en burn-outklachten en patiënten met en na kanker. Inmiddels hebben meer dan 2.300 mensen deelgenomen. Zing je sterk is ontwikkeld met steun van de ziekenhuizen CWZ en Meander MC. Kijk op www.zingjesterk.nl voor de volgende startdatum.

“De vijf zangeressen van Wishful Singing zingen zo mooi dat hemel en aarde ter plekke van plaats lijken te wisselen.”
– Stijn Fens, Trouw