Openingsconcert

Openingsconcert

Zondag 26 November 2023 | deuren open: 15:00 | aanvang concert: 15:30

Gratis toegang

Sint-Janskathedraal, ‘s-Hertogenbosch

Gezang door de Schola Cantorum o.l.v. Jeroen Felix, orgel door Véronique van den Engh

Tevens zal tijdens het concert ook de nieuwe compositie ‘Signum Magnum’ van Will Todd in première gaan.


Programma

  • Magnificat – David Willcocks
  • Nunc Dimittis – David Willcocks
  • Kyrie uit ‘Missa Pange Linqua’ – Josquin des Prez
  • Gloria uit ‘Missa Gaude Barbara’ – Adriaen Willaert
  • Ego flos campi – Jacob Clemens non Papa
  • Psalm 4 – Maurice Pirenne
  • Sanctus en Agnus Dei uit ‘Missa l’Homme desarme’ –  Jan Mul
  • Copiosa Redemptio – Maurice Pirenne
  • De beker van verdriet – Maurice Pirenne
  • Signum Magnum – Will Todd
  •  

Will Todd

Al op jonge leeftijd leerde Will Todd zichzelf piano spelen. Hij groeide op in County Durham, Noordoost-Engeland. Zijn grootvader was mijnwerker en zijn ouders leraar. Zijn liefde voor improviseren is de centrale inspiratie geweest voor zijn brede carrière van componeren en uitvoering. Will heeft gewerkt met vele toonaangevende muziekorganisaties in het Verenigd Koninkrijk, waaronder de Welsh National Opera, Opera North, The Halle Orchestra, Opera Holland Park, The Sixteen, The BBC Singers en het BBC Concert Orchestra. Hij heeft ook vele landen bezocht om zijn muziek uit te voeren en te regisseren.

Zijn liefde voor koormuziek wordt weerspiegeld in een groot oeuvre met missen, hymnes en sacrale concertwerken, waaronder de Mass in Blue, die sinds de première in 2003 honderden keren over de hele wereld is uitgevoerd. Zijn kerstlied My Lord Has Come is een wereldwijde favoriet geworden sinds het in 2012 werd opgenomen in Oxford University Press’s Carols for Choirs. The Call of Wisdom werd gepresenteerd ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van koningin Elizabeth II in St Paul’s Cathedral. Zijn arrangement van Amazing Grace werd uitgevoerd tijdens de inauguratie van president Obama en als onderdeel van de Nelson Mandela Thanksgiving Service van de BBC.
Will Todd schreef ook een indrukwekkende lijst van theaterwerken, waaronder The Screams of Kitty Genovese, meest recent geproduceerd door Tête à Tête Opera in Londen en Edinburgh, Alice’s Adventures in Wonderland voor Opera Holland Park, Migrations voor Welsh National Opera en Song of our Heartland, in opdracht van Opera North.

Will Todd is voorzitter van een aantal Britse koren en voorzitter van de Durham Music Trust, die het werk van de Durham Music Service ondersteunt. Hij gelooft sterk in muziek maken voor iedereen.  Zijn persoonlijke motto bij het dirigeren van koren is ‘vind de passie’. 

Naast zijn passie voor muziek ondersteunt Will Todd ook actief de milieubeweging.

Kijk voor meer informatie op: www.willtodd.co.uk

Schola Cantorum

De Schola Cantorum “Die Sangeren Onser Liever Vrouwen” is het koor van de Kathedrale basiliek van Sint-Jan te ‘s-Hertogenbosch. Een kerk met een zeer rijke historie en een koor met een eeuwenoude traditie. Het koor bestaat op dit moment uit zo’n 85 zangers.

Het oudste getuigenis van jongenskoorzang in de Sint Jan is een testament van Willem van Gent uit 1274. Willem van Gent vermaakte destijds drie schellingen per jaar voor het zingen van missen door de jongens van de Latijnse school. In de Middeleeuwen was deze school beroemd; ‘s-Hertogenbosch was toen een belangrijk cultureel centrum. Over die periode is veel terug te vinden in de archieven van de Illus­tre Lieve Vrouwe Broederschap. Zo blijkt uit rekeningen dat er zeker in de 14e eeuw al een orgel was in de Sint-Jan en dat diverse grote componisten uit de Lage Landen de stad bezochten en er werken maakten die in de koorboeken bewaard worden.

Gedurende bijna twee eeuwen was de Sint Jan in handen van de protestanten; in 1811 werd de kerk weer teruggeven aan de katholieken. De traditie van jongenszang is dan volledig verloren gegaan en herleeft pas weer in 1930 onder Rector Cantus Petrus de Bree, die een nieuwe jongensafdeling (de Schola Minor) op­richt­te. Jan Heerkens en Alphons Knegtel leidden achtereenvol­gens de Schola. Vanaf die tijd wordt weer veel renaissancemuziek uitgevoerd, met eigentijdse muziek als tweede zwaartepunt in het repertoire.

Onder leiding van Frans van Amels­voort groeide de Schola uit tot een van de belangrijkste Nederlandse kerkkoren. Jan Hoes en grote Brabantse musici als Floris van der Putt, Maurice Pirenne (rector cantus van 1965 tot en met 1991 en organist van 1991 tot en met 2008) en Pieter van Moergastel bouwden, ieder op zijn manier, de Schola verder uit. Zo kwam in 1972 een nieuwe loot aan de Scholastam, het meisjeskoor: de Schola Puellarum, gevolgd door de Schola Iuventatis in 2003. In 2013 zijn het jongens- en meisjeskoor samengevoegd tot de Schola Puerorum.

De Schola Cantorum werkt al meer dan 90 jaar principieel met jeugd en heeft een eigen opleidingsinstituut.

De Schola heeft een rijke historie maar is springlevend. Iedere zondag wordt er in twee liturgievieringen in verschillende samenstellingen gezongen. Regelmatig is het koor te beluisteren op radio en televisie. Voor concerten en liturgische vieringen bezocht de Schola veel buitenlandse steden zoals Parijs (Notre Dame), Ely en Cambridge (King’s College Chapel), Mainz, Brussel en Edinburg. In oktober 2009 zong de Schola in het kader van het 450-jarig bestaan van het Bisdom Den Bosch in de vier patriarchale basilieken in Rome, Sint-Pieter, Sint-Jan-van-Lateranen, Santa Maria Maggiore, Sint Paulus-buiten-de-muren, en tevens in de San Ignazio.

Onder de noemer ‘Muziek uit de Sint-Jankathedraal’ werden drie elpees en vijf cd’s uitgebracht; daarnaast werden ‘Bouwstenen voor liturgische vieringen’ en de ‘Sint-Jansmis’ van Maurice Pirenne op cd vastgelegd. Aan drie andere cd’s leverde de Schola een aandeel. Voor de grote betekenis in culturele zin ontving de Schola de zilveren Jeroen Boschpenning van de stad ‘s-Hertogenbosch en de Albert Swane Prijs.

Sinds 1996 staat het koor onder leiding van Rector Cantus Jeroen Felix. Organist van de kathedraal is sinds februari 2008 Véronique van den Engh.

Kijk voor meer informatie op www.schola.nl

Jeroen Felix

Jeroen Felix, geboren in Boxtel, studeerde hobo bij Koen van Slogteren aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.
Na zijn eindexamen hobo studeerde hij koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Zijn docenten aldaar waren Reinier Wakelkamp en Kerry Woodward. Daarnaast volgde hij diverse cursussen op het gebied van koor- en orkestdirectie, Gregoriaans en barokhobo. Als hoboïst concerteerde hij in binnen- en buitenland zowel solistisch als in ensembleverband. Als kerkmusicus was hij verbonden aan de Stadskerk St. Cathrien te Eindhoven, en mede oprichter van de concertserie ‘Muziek in de Cathrien’.

Hij is dirigent van het Helmonds Vocaal Ensemble en van 1990 tot en met 2009 dirigent van kamerkoor Musica Vocalis uit Uden. In september 1996 werd hij aangesteld als Rector Cantus van de Schola Cantorum van de Kathedrale Basiliek St. Jan in ‘s-Hertogenbosch. Met deze koren dirigeerde hij talloze concerten in binnen- en buitenland en verleende hij medewerking aan diverse radio-, televisie- en cd opnamen. Op 16 april 2005 nam hij de Anjer Kinderkoor Zangprijs, een cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, in ontvangst. De prijs is aan Jeroen Felix toegekend als blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet op het terrein van methodisch zangonderricht aan kinderen en de wijze waarop hij daaraan als dirigent van kinderzangkoren in Noord-Brabant vorm en inhoud heeft gegeven.

Van 2010-2012 is hij werkzaam geweest als consulent vocale muziek bij de Stichting Kunstbalie te Tilburg.

Sinds 2006 is hij tevens dirigent van het Bach Collegium ‘s-Hertogenbosch, een vocaal en instrumentaal barokensemble. Dit ensemble is inmiddels bekend geworden door de serie ‘Bach op zaterdag’ in ‘s-Hertogenbosch. Jeroen Felix is initiatiefnemer van deze serie en oprichter van het Bach Collegium ‘s- Hertogenbosch. Op zondag 21 januari 2018  werd Jeroen Felix  benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op 30 oktober 2021  werd hem de ‘Van de Putt penning’ uitgereikt. Een erepenning van het bisdom ‘s-Hertogenbosch voor bijzondere verdiensten voor de kerkmuziek en de muziek in zijn algemeenheid. Jeroen is per 1 oktober 2022 benoemd tot dirigent van het Boxmeers Vocaal Ensemble.

Kijk voor meer informatie op www.jeroenfelix.nl

Véronique van den Engh

Véronique van den Engh werd in ‘s-Hertogenbosch gebo­ren. Ze kreeg, na een aantal jaren pianoles, op 14-jarige leeftijd haar eerste orgellessen van haar oom Aat Broersen in Haarlem. Na haar Gymnasium B opleiding ging ze studeren aan het Bra­bants Conservatorium in Tilburg. Ze behaalde daar als leerling van Maurice Pirenne het diploma Docerend Musicus in juni 1989 en een jaar later het diploma Uitvoerend Musicus voor orgel. Bij Cees Rotteveel studeerde zij koordirectie, waar­voor ze in juni 1988 afstudeerde. Sinds augustus 1989 is zij als docent verbonden aan de Schola Cantorum van de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch. Bij de Schola Cantorum was zij tevens meer dan twintig jaar assistent-dirigent. Gedurende vijfentwintig jaar was zij in de Sint-Jan assistent-organist. Op 1 februari 2008 volgde zij Maurice Pirenne op als organist van de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan te ‘s-Hertogenbosch.

In samenwerking met de Schola Cantorum speelde zij in de vier patriarchale basilieken in Rome en o.a. in Mainz, Brussel en Edinburgh. Zij is voorzitter bij de Stichting Orgelkring “Hendrik Niehoff” en bestuurslid bij de Stichting Maurice Pirenne. In juni 2014 verscheen haar eerste cd ‘Imposant’, in juli 2015 haar tweede cd ‘Allure’ en in mei 2017 haar derde cd ‘Illuster’. Op de cd’s staan diverse orgelwerken, gespeeld op het monumentale groot orgel van de Sint-Janskathedraal. De cd’s ontvingen hoge waarderingen in de vakpers. Zij nam het initiatief tot het tot stand komen van en werkte mee aan het boek:  ‘Het groot orgel van de Sint-Janskathedraal, De Nachtwacht van ’s-Hertogenbosch’, dat in november 2016 verscheen. Composities van haar verschenen in het tijdschrift ‘Muziek en Liturgie’ (april 2018) en in ‘Nieuwe voorspelen & begeleidingen bij het Liedboek’ (2021). In april 2022 is een podcast met haar uitgebracht bij het programma ‘Alle registers open’ van de EO. In april 2023 was ze te horen in het radioprogramma ‘Maatwerk’ bij de rubriek ‘De pijplijn’.

Voor meer informatie zie: www.veroniquevandenengh.nl 

Jan Jaap Zwitser

Drs. Jan Jaap Zwitser (1976) studeerde Muziekwetenschap aan de universiteiten van Utrecht en Wenen en Archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde artikelen over de gregoriaanse koorboeken van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, werkte mee aan verschillende boeken waaronder Kloosters en religieus leven, beschreef de historie van de Schola Cantorum in Koorzang in de Sint-Janskathedraal, was eindredacteur van ‘Maar één ging er zingen’, een muzikale biografie van Floris van der Putt (1915-1990), en schreef samen met prof. dr. Anton Vernooij het boek Wonen in klanken, een muzikale biografie van Maurice Pirenne (1928-2008). Ruim achttien jaar zong hij in de Schola Cantorum van de Sint-Janskathedraal. Hij is op dit moment verbonden als content marketeer bij het Residentie Orkest in Den Haag.