Will Todd

Op donderdag 26 oktober om 9:30 was het precies 750 uur voordat het jubileumjaar 750 jaar koorzang in de Sint-Janskathedraal van ‘s-Hertogenbosch geopend zou worden. Tijdens het openingsconcert zal de compositie ‘Signum Magnum’ van Will Todd in première gaan. Om dit te vieren delen we podcasts die Will Todd voor ons heeft opgenomen: de Todd-casts. Hieronder kunt u ze bekijken.

Signum Magnum

Tekst: Signum magnum apparuit in caelo; mulier amicta sole, et luna sub pedibus eius, et in capite eius corona stellarum duodecim.

Vertaling: Een groot teken verscheen aan de hemel: een vrouw bekleed met de zon en de maan aan haar voeten, met op haar hoofd een kroon van twaalf sterren.

Will Todd (vertaald):

“Ik denk dat ik ben begonnen met het schrijven van het Signum Magnum op het moment dat ik op een koude winteravond begin 2023 de Sint-Janskathedraal binnenliep, maar wist ik dat toen nog niet. Ik was uitgenodigd in ’s-Hertogenbosch door de werkgroep 750 jaar koorzang, en dit was mijn eerste ervaring met het binnengaan van de prachtige architectuur van de Sint-Jan. Vanaf het moment dat ik binnenkwam, begon ik een gevoel te krijgen van de energie, schoonheid en mysterie van de ruimte. De reden voor mijn bezoek was dat ik de opdracht had gekregen om een nieuwe compositie te schrijven als onderdeel van de viering van het 750-jarig jubileum. Terwijl ik in de schemering van de kathedraal rondliep en luisterde naar het koor – de Schola – dat prachtige muziek zong ter voorbereiding op de zondagsmis, begon ik het gevoel van het gebouw en de akoestiek en de heiligheid van de Sint-Janskathedraal in me op te nemen. Het was geweldig om de verschillende strengen van het koor te horen, vooral de heldere en briljante tonen van het jeugdkoor, evenals het timbre van het koororgel te horen verweven met de vocale texturen. Toen ik mezelf in de ruimte bevond waar mijn nieuwe stuk zou worden uitgevoerd, begon ik muzikale ideeën te krijgen die nog niet volledig waren gevormd maar al wel begonnen te bestaan; aanvankelijk meer gevoel dan muziek. Ik heb een heel plezierig en informatief weekend doorgebracht met de werkgroep en bij het koor. Op zaterdag had ik voor het eerst de gelegenheid om bij daglicht het fantastische glas-in-loodraam in het noordelijke transept te zien, genaamd ‘De Vrouw en de Draak’, wat is gemaakt door glazenier Marius de Leeuw in 1966. Dit opvallende raam is geïnspireerd op dezelfde tekst die mij was gevraagd te gebruiken voor deze compositie: Signum magnum apparuit in caelo; mulier amicta sole, et luna sub pedibus ejus, et in capite ejus corona stellarum duodecim. Dit vertaalt zich naar: Een groot teken verscheen aan de hemel: een vrouw bekleed met de zon en de maan aan haar voeten, met op haar hoofd een kroon van twaalf sterren.

Het is een heel inspirerende tekst en ik begon erover na te denken terwijl ik naar het raam keek en de impact ervan voelde. De manier waarop de levendige kleuren de kathedraal naar binnen stralen als het licht van achter het raam komt deed me aan bepaalde muzikale geluiden denken. In de compositie hoor je een aantal heel heldere, glinsterende, gouden, kleurrijke harmonieën. De visuele uitvloeiing van het raam deed me ook aan bepaalde orgelklanken denken. In mijn werk kun je een aantal zeer energieke orgeltimbres horen, heldere bundels van muzikaal licht –glinsterend zo je wil – waarvan ik hoop dat ze de ruimte van de kathedraal naast de stemmen van het koor zullen vullen. Het kijken naar het raam heeft mij zeker geholpen bij mijn voorbereiding op het componeren. Tijdens mijn terugreis naar huis had ik de heiligheid van de ruimtelijkheid van de kathedraal en de schittering van het glas-in-loodraam in mijn hart en in mijn gedachten; dit waren mijn inspiratiebronnen.

Het stuk begint rustig met het geluid van het kinderkoor dat een gregoriaansachtige melodie zingt op de zinsnede ‘Signum magnum apparuit in caelo’. Vanuit die frase ontvouwt zich iets veel rijkers naarmate de stemmen van het volwassenenkoor worden toegevoegd en de heldere tonen van het orgel binnenkomen. Ik hoop dat als u de muziek hoort er iets van de pracht van het raam zijn weg heeft gevonden naar mijn compositie en ik hoop dat mijn ervaringen die ik heb opgedaan tijdens het bezoek aan dit gebouw op de een of andere manier zijn vastgelegd in mijn Signum Magnum.”

Signum Magnum gaat 26 november in première tijdens het openingsconcert om 15:30.

Todd-cast

Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen